truffleat logo sfondo nero

Sejarah truffle

Business OP 01

Sejarah Truffle

Carlo Vittadini

Carlo Vittadini

CARLO VITTADINI (ahli botani dan mikologi) menulis “Monographia Tuberacearum” (1831) di mana buat pertama kalinya dia secara saintifik mengklasifikasikan spesies truffle yang berbeza, supaya banyak truffle mengandungi dalam nama saintifiknya singkatan Vittadini (Vitt. ).

Gioacchino Rossini

GIOACCHINO ROSSINI, seorang pencinta truffle yang hebat, menggunakannya dalam pelbagai hidangan: yang paling terkenal ialah “Filetto alla Rossini” (Rossini fillet).

800px Composer Rossini G 1865 by Carjat
Camillo Benso Cavour di Ciseri

Count Camillo Benso di Cavour

COUNT CAMILLO BENSO DI CAVOUR selalunya memerlukan truffle untuk menu rasmi, dan oleh itu ubi yang berharga mempromosikan hubungan diplomatik dengan negara asing.

Apakah maksud nama Truffle?

“Truffle” berasal daripada ungkapan Latin “terrae tufer”, najis tanah di mana tufer akan digunakan dan bukannya ubi.

Truffle telah dikenali sejak zaman purba: ia sentiasa dianggap misteri dan mitos.

 

Kehadiran purbanya pasti di kalangan orang Mediterranean, dan berita pertama muncul dalam “Naturalis Historia” oleh sarjana Latin Pliny the Elder (79 AD) yang mana ia disimpulkan bahawa ubi itu sangat dihargai di meja Rom yang telah mengetahui dan menyukainya dari orang Etruscan.

 

Dikisahkan bahawa orang Babylon sudah mengetahuinya pada 3000 B.C. dan kami mempunyai bukti kehadirannya juga dalam diet orang Sumeria dan semasa zaman patriarch Jacob, sekitar 1700 B.C.

 

Kemasyhurannya meningkat dari Mesopotamia ke Greece, di mana pada abad pertama Masihi ahli falsafah Plutarch of Cheronea merumuskan hipotesis khayalan yang menurutnya truffle akan dihasilkan oleh gabungan air, api dan kilat yang dilemparkan oleh Zeus/Jupiter berhampiran pokok oak suci baginya, dan ini kemudiannya juga diambil oleh penyair Juvenal: lebih-lebih lagi, kerana Zeus/Jupiter juga terkenal dengan aktiviti amatorinya, truffle dianggap sebagai afrodisiak, jadi doktor Yunani Galeno menulis bahawa mereka sangat berkhasiat dan yang mendorong keseronokan erotik.

 

Pada zaman Rom truffle sangat dihargai kerana rasanya dan mempunyai harga yang tinggi kerana jarang, kerana ketersediaannya yang sukar: resipi pertama berdasarkan truffle boleh didapati dalam “De re coquinaria”, karya Marco Gavio dipanggil Apicius, a ahli gastronomi terkenal hidup pada zaman Maharaja Tiberius.

 

Semasa Zaman Pertengahan, truffle dianggap sebagai “makanan syaitan” dan dibuang dari setiap diet: dipercayai bahawa ia beracun, dan ini bergantung pada fakta bahawa ia boleh tumbuh di tanah di mana terdapat sarang ular beludak, alat besi berkarat atau bahkan mayat. atau bangkai.

 

Truffle itu bukan sahaja ditemui semula, tetapi juga menjadi protagonis hebat meja bangsawan semasa Renaissance: cuma fikir Catherine de Medici membawa truffle putih ke mahkamah Perancis yang tumbuh di Kastil Medicean Cafaggiolo di Barberino di Mugello (FI) pada tahun 1500-an.

 

Amalan menggunakan truffle untuk memberi rasa pada hidangan yang tersebar pada tahun 1700-an, sebaik sahaja tabiat perasa makanan dengan kuantiti rempah yang banyak telah ditinggalkan: penggunaan ini berlaku di pelbagai mahkamah Eropah, terutamanya di Perancis, di mana terdapat kecenderungan terhadap Hitam Berharga (Tuber melanosporum Vitt.) dan di Itali di mana penggunaan White Truffle (Tuber magnatum Pico) telah ditubuhkan.

 

Hari ini kemasyhuran truffle juga sangat kuat: ia dianggap sebagai salah satu makanan terbaik yang pernah ada, salah satu kegemaran profesional masakan haute.