truffleat logo sfondo nero

Kemusim truffle

Business OP 01

Kemusim Truffle

Terdapat sembilan jenis truffle di Itali yang boleh dimakan tetapi hanya enam yang tersedia secara meluas: Bianco pregiato, Nero pregiato, Scorzone, Marzuolo, Invernale dan Nero liscio.
Aroma adalah sangat penting kerana ia sangat mempengaruhi deria rasa anda. Truffle putih mempunyai “haruman bawang putih, jerami dan madu yang seimbang dan halus” dan tidak boleh dimasak. Rasanya adalah subliminal apabila baru dicukur di atas risotto, pasta atau telur hancur.
Truffle hitam, sebaliknya, menganyam rasa tanahnya ke dalam hidangan semasa proses memasak, seperti dengan fondue keju atau panggang berair. Mereka juga boleh diparut segar di atas pasta, telur, atau cendawan tumis pada crouton panggang.
Selitkan mentega tanpa garam yang dilembutkan dengan truffle parut halus untuk dinikmati dengan baguette segar berkerak, kentang panggang atau sapu daging sebelum dihidangkan.
Wain merah yang lengkap dipadankan dengan hidangan truffle dan di Piedmont, anda pasti akan menemui apa yang anda cari di mana-mana kilang wain butik yang intim di rantau ini.

Kalendar Musim Truffle

TRUFFLE PUTIH HALUS
(TUBER MAGNATUM PICO)

Truffle putih atau Tuber Magnatum Picoyang berharga ialah truffle par excellence. Ia dilahirkan dan tumbuh hanya di Istria dan Piedmont, di mana ia mengambil nama Alba Truffle. Ia hidup dalam simbiosis dengan oak, willow, pokok limau dan poplar, tetapi ia juga boleh ditemui dalam hornbeam hitam dan pokok hazelnut. Penampilannya adalah bulat, dengan ketidakteraturan pada peridium yang permukaannya sedikit baldu. Warna berbeza dari krim ke oker dan kekal malar walaupun sudah masak sepenuhnya. Gleba berwarna putih dan kuning-kelabu bermarmar dengan urat putih. Ia sangat aromatik, mengingatkan bau keju Parmesan. Ia memerlukan tanah yang lembut dan lembap dengan pengudaraan yang baik.
Ia biasanya dituai antara pertengahan September dan Disember.

BIANCHETTO TRUFFLE
(TUBER BORCHII VITTADINI)

Truffle Bianchetto atau Marzuolo atau Tuber Borchii Vittadinitersebar di seluruh semenanjung Itali. Ia mempunyai ciri-ciri yang serupa dengan truffle putih kerana ia mempunyai lekukan pada peridium, ia licin dan berwarna putih pudar. Pada hakikatnya apabila ia mencapai kematangan ia menjadi gelap di dalam dan di luar. Selain itu, ia berbeza daripada varian yang lebih berharga untuk aromanya: lembut pada mulanya, cenderung untuk menganggap rona bawang putih yang kuat selepas itu. Nilai komersialnya lebih rendah daripada putih. Ia lebih suka tanah berkapur dan kayu daun luruh seperti oak ayam belanda, oak holm dan oak berbulu halus, atau konifer seperti larches, cedar, cemara dan beberapa spesies pain.

Tuaian berlaku antara pertengahan Januari dan pertengahan April.

TRUFFLE HITAM HALUS
(TUBER MELANOSPORUM VITTADINI)

Truffle hitam halus atau Tuber Melanosporum Vittadini juga dikenali sebagai truffle Norcia, Spoleto atau truffle de Perigord. Peridium agak homogen, permukaan berwarna coklat kehitaman dengan warna merah karat, gleba jelas dengan urat ringan dan nipis. Bentuknya bulat dengan ketuat atau cuping. Baunya sungguh menyengat, beraroma dan berbuah. Ia lebih suka bukit dan gunung dengan sedikit tumbuh-tumbuhan. Ia hidup dalam simbiosis dengan oak berbulu halus, oak holm, oak Turki, pokok limau, hazelnut, rasuk hitam dan tumbuhan cistus. Selepas truffle putih, spesies ini adalah yang paling berharga. Ia meluas di Itali, Sepanyol dan Perancis.

Biasanya penuaian adalah antara pertengahan November dan pertengahan Mac, tetapi pentadbiran wilayah setiap tahun menentukan tempoh yang tepat.

SCORZONE ATAU BLACK SUMMER TRUFFLE
(TUBER AESTIVUM VITTADINI)

Truffle musim panas hitam atau Scorzone atau Tuber Aestivum Vittadini menyerupai truffle hitam yang berharga, tetapi ia menyerlah kerana pada saat memotong gleba mempunyai warna kuning gelap. Permukaan mempunyai ketuat yang hampir runcing, baunya halus. Pelbagai ini boleh mencapai dimensi yang luar biasa. Ia tumbuh di tanah liat dan berpasir, dari dataran sehingga 1000 meter. Bergantung pada ketinggian, ia boleh ditemui dalam simbiosis dengan oak berbulu halus, oak, hornbeam, beech, hazelnut, atau dengan oak berbulu halus, oak holm, oak, pain atau hazel.

Penuaian berlaku antara pertengahan Mei dan akhir Ogos.

BRUMALE ATAU BLACK WINTER TRUFFLE
(TUBER BRUMALE VITTADINI)

Truffle musim sejuk hitam atau Tuber Brumale Vittadini mudah dikelirukan dengan truffle hitam halus. Permukaannya berwarna hitam coklat dengan ketuat kecil, manakala gleba berwarna gelap dengan urat marmar. Baunya menyengat dan berterusan dengan rona musky, dan dalam varian pala mengingatkan rempah ratus yang terkenal. Ia boleh ditemui dalam tumbuhan seperti oak, oak, oak berbulu halus, bic, holm oak, pain hitam, larch, hornbeam hitam dan putih atau hazelnut. Nilai ekonominya adalah separuh daripada truffle hitam yang berharga.

Tuaian berlangsung dari Januari hingga pertengahan Mac.

TRUFFLE HITAM LICIN
(TUBER MACROSPORUM VITTADINI)

Truffle hitam licin atau Tuber Macrosporum Vittadini adalah varieti yang paling kurang dikenali dan paling tidak dikomersialkan, tetapi ia masih antara yang paling dihargai. Permukaannya licin dan garis-garisnya adalah minimum gibbous. Baunya jelas dan menyenangkan. Spesies ini menyukai pokok oak, poplar, pokok limau, willow, willow, hazelnut dan rasuk tanduk hitam.

Tempoh menuai adalah antara Julai dan akhir Disember.